6 Teknik Mengatasi Pesaing Anda Dalam Perniagaan

6 Teknik Mengatasi Pesaing Anda Dalam Perniagaan

 

teknik mengatasi pesaing dalam perniagaan

Persaingan dalam perniagaan adalah perkara yang normal. Tidak semestinya jika sudah ramai orang jual produk A, kita tak boleh jual produk tersebut.

Berikut 6 teknik yang boleh anda gunakan untuk menjadikan diri anda lebih di hadapan berbanding pesaing anda.

1. Wujudkan kekuasaan anda di pasaran

Pasaran itu mesti faham bahawa anda adalah pemimpin dalam apa jua yang anda buat. Jangan mudah terperangkap dalam apa-apa jangkaan. Anda boleh wujudkan kekuasaan anda dengan menjadi visible di mana saja anda boleh dan dengan memberikan kandungan berinformasi tentang produk anda di sebanyak mana tempat yang anda boleh.

Menjawab pertanyaan adalah satu lagi cara yang mana anda boleh tunjukkan dominasi anda dalam bidang anda.

2. Kenakan harga pada produk anda dengan wajar

Itu tidak bermaksud anda terpaksa sepit produk anda dengan harga yang paling rendah. Lawan harga dan menawarkan harga yang lebih rendah dari pesaing anda tidak semestinya menjadikan produk anda lebih laris di pasaran.

Ia cuma bermaksud bahawa anda harus berikan kepada orang nilai yang tepat untuk apa yang mereka belanjakan. Jika produk anda lebih mahal daripada produk lain, ia harus miliki sesuatu yang lebih istimewa daripada yang dimiliki oleh produk lain.

3. Sentiasa terus berevolusi

Selalu terbitkan versi baru produk anda. Terbitkan produk yang sepadan dengan pelbagai tema, seperti tema perayaan. Bina pakej yang memikat hati untuk seluruh produk anda, mungkin melalui kerjasama dengan produk-produk lain yang ada kaitan.

Gunakan teknik-teknik baru untuk mempromosi. Orang sukakan bisnes yang sentiasa berevolusi.

4. Uruskan sokongan anda sebaik-baiknya

Sentiasa cepat bertindakbalas terhadap keperluan pelanggan. Layani semua permintaan wang dikembalikan. Berikan jawapan kepada semua tiket sokongan dalam tempoh 24 jam atau kurang.

5. Pertimbangkan keperluan pelanggan dan bentukkan produk anda sewajarnya

Blog dan forum adalah tempat yang bagus untuk mengetahui apa yang pasaran mahukan. Masukkan ciri-ciri ini dalam produk anda. Buatkan pasaran anda tahu bahawa anda telah melakukannya.

Apabila anda menggabungkan cadangan-cadangan pasaran anda ke dalam produk anda, anda memperoleh rasa hormat mereka dan mereka rasa berbesar hati untuk berurusniaga dengan anda.

6. Berhati-hati dengan apa yang pesaing anda buat

Jika mereka menggunakan taktik yang anda tidak gunakan, fikirkan sama ada patutkah anda menggunakannya juga. Timbang kebaikan dan kekurangan apa saja yang pesaing anda buat dan jangan keberatan menggunakan poin-poin yang bagus.

1 thought on “6 Teknik Mengatasi Pesaing Anda Dalam Perniagaan

Leave a Comment